Wat zijn spiritualiteit en je zesde zintuig?

Geitenwollen sokken

Toen ik nog niet met spiritualiteit bezig was, vond ik het en ik dacht dat alleen mensen met geitenwollen sokken daarmee bezig waren. Ik wist écht niet waar het over ging. Op de middelbare school heb ik met wat klasgenoten wel eens een cirkel met glaasjes uitgeprobeerd. Dat was spiritisme. Heel spannend en eng vond ik dat toen. Zouden de glaasjes bewegen? Met spanning en giechelend keken we…..en…. er gebeurde niets. Eigenlijk waren we ook wel een beetje opgelucht dat er niets gebeurde. Vele jaren verder, is spiritualiteit voor mij een heel persoonlijk ontwikkelingstraject geworden. Niet vaag en eng, maar down to earth en realistisch. En ook heel praktisch in het dagelijks leven toe te passen.

Wat zijn spiritualiteit en je zesde zintuig?

Als we het hebben over spiritualiteit en je zesde zintuig, dan is het handig om eerst de vraag te beantwoorden: waar hebben we het over?

Voor mij zijn dat twee zaken: 1) je persoonlijke ontwikkeling waardoor je emotionele lading kwijtraakt en vrijheid terug krijgt, en daardoor 2) een verbinding met je hoger zelf.

1) Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is hard nodig om belemmeringen die je ervaart, op te lossen. Je hebt in je hele leven patronen, ideeën en overtuigingen ontwikkeld die jouw leven nu bepalen. Dat heb je vaak niet door. Maar je hebt wel door dat je bijvoorbeeld niet doorbreekt of verder komt met je bedrijf, iets of iemand vermijdt, meer liefde zou willen voelen, veel gedachten hebt waar je niet vrolijk van wordt. Dit zijn zo een paar voorbeelden van belemmeringen of wensen die je zou kunnen ervaren. Als je hiernaar gaat kijken en écht kunt gaan zien wat je doet, dan kan het veranderen. Ofwel, het is belangrijk dat deze patronen in je bewustzijn komen. Hoe?

Dat kan op veel manieren. Bijvoorbeeld door stil te staan bij wat je belemmert en ernaar te kijken. Door te zien en te erkennen dat je bijvoorbeeld chocolade gaat eten als je je niet goed voelt. Als je kunt en durft te zien wat niet goed voelt, dan ben je op de goede weg. Dat is de eerste stap. Als je vervolgens durft te voelen wat dat aan emotie geeft, dan heb je de tweede stap te pakken. Die stappen zijn essentieel is het oplossen van belemmeringen voor je persoonlijke ontwikkeling.

2) Verbinding met je hoger zelf

Dit klinkt leuk, maar wat is het een verbinding met je hoger zelf? Het is in feite heel simpel. Iedereen heeft een verbinding met het universum. Je bent meer dan je lichaam. Dat is het. Dat ervaar je vaak niet als je je er niet van bewust bent dat het bestaat. Of als je druk aan het werk bent of ‘altijd’ bezig bent. Misschien heb je vroeger wel eens een schietgebedje gedaan als je een proefwerk wilde halen. Of misschien heb je wel eens iets héél graag willen hebben of bereiken en sprak je dat uit terwijl je de opwinding van dat het waarheid werd, al kon voelen. Dan heb je onbewust contact gelegd met je hoger zelf. Ik heb bijvoorbeeld een keer gevraagd om dat ik een man, op wie ik een beetje verliefd was, binnenkort op straat te mogen ontmoeten. Gewoon casual. Dan hoefde ik niet ingewikkeld te doen om met hem in contact te komen. Ik had niet veel contact met hem namelijk. Dus ik heb dat gevraagd. De volgende dag liep ik op de markt. En je raadt het al….daar was hij ineens! Ik was eigenlijk zelf compleet verrast dat mijn wens zo snel al uitkwam. We hebben een afspraakje gemaakt en een leuke tijd gehad. En zo kun je natuurlijk om veel meer vragen. Het is wel goed te weten waar je rekening mee moet houden als je dat doet.

Wat is spiritualiteit voor jou?