Je zesde zintuig is je hele lichaam

Zoveel te doen maar geen energie
Heb jij dat ook wel eens? Je hebt geen energie, geen zin om maar iets te doen. Je bent moe, je hebt geen fut. En er ligt wel van alles op je te wachten. Je zou eigenlijk nog iets moeten schrijven, ontwikkelen, administratie doen ….. vul maar in. En als je het niet doet, dan ligt het later op je te wachten. Je wilt de berg werk ook niet laten oplopen.

Niet zeuren, gewoon doorgaan
Wat te doen? Wat ik altijd deed was mezelf bij de lurven grijpen en vermanend toespreken: ‘kom op, niet zeuren, gewoon aan de gang gaan. Dan is het het snelste over’. Eigenlijk zijn dit mijn moeder’s woorden. Die zeg is dus nu tegen mezelf… Maar o.k., dat gezegd hebbende tegen mezelf, lukte het me uiteindelijk om in actie te komen.

10x Zo lang bezig
Toch, vanuit die staat werken, leverde me eigenlijk niet het resultaat op wat ik wilde. Ik kon mezelf dwingen iets te schrijven, of te leveren. Het maakte niet dat ik me beter voelde. Het duurde 10x zo lang voordat ik het gedaan had. Ik ging andere dingetjes tussendoor doen. Zoals thee zetten, een praatje maken of op internet rondkijken. Er kwamen allerlei afleidende gedachten in m’n hoofd. Het schoot niet op.

Ligt het aan mij?
Ik dacht dat het aan mij lag. Zou ik opgebrand zijn? Is het de leeftijd? Komt die energie ooit weer terug? Het lag ook aan mij. Op dat moment voelde ik me leeg. Wat fijn te weten is, is dat iedereen dit gevoel kent. En dat iedereen dit op zijn of haar eigen moment heeft. Het is heel normaal als ik me zo voel. En het gaat weer over. De energie komt weer terug. Maar niet op commando.

Hoe krijg ik weer energie?
Hoe komt je energie weer terug? Ga andere dingen doen. Stukje lopen, het gras maaien, iets inspirerends lezen of slapen. Misschien ben je gewoon wel echt heel moe.

De kans is groot dat je eigenlijk ook niet echt iets anders wilt doen. Eigenlijk zegt je lichaam, je wezen, ‘ik wil niets’. Het beste is om dan ook niets te doen.

Luister naar je lichaam ofwel zesde zintuig
Als je geen energie hebt, wil je lichaam je iets vertellen. Je lichaam vertelt je waarschijnlijk meer dan je opmerkt. Ook dat geldt voor de meeste mensen. Zelfs voor hele gevoelige mensen. Maar als je lichaam aangeeft dat je moe bent, of ergens pijn hebt, dan is het zaak ernaar te luisteren. Niet verzetten, niet ‘het gaat wel weer over, ik moet gewoon nog harder werken. Nee, echt luisteren.

Mijn moeder zei ook altijd: ‘wie niet luisteren wil, moet maar voelen’. Misschien zei jouw moeder dat ook wel. Daarmee bedoelde ze dat als ik als kind niet naar haar luisterde, ze boos werd en ik wellicht een pak op m’n broek kreeg. In feite is je lichaam als je moeder. En je kunt maar beter wel naar haar luisteren. Anders laat je lichaam je nog meer voelen. En dan wordt het pijnlijk. Het begint met kleine lichamelijke klachten, maar ze worden groter. Ze worden steeds erger totdat je luistert.

Luisteren naar je lichaam is een vorm van contact hebben met je zesde zintuig. Je zesde zintuig zit niet op één specifieke plek. Het benut je hele lichaam. Je lichaam laat je weten wat je hoofd je niet laat weten. Waar je hoofd niet uit komt.

Time-out
Wat dan wel te doen? Als je geen energie hebt, ga dan niet nog harder werken om toch voor elkaar te krijgen wat je in je hoofd hebt. Maar neem een time-out. Ga voelen dat je geen energie hebt. Ga voelen dat je moe bent, dat je lichaam rust wil. Slaap, mediteer, VOEL!

Ik had je natuurlijk liever een tip of oefening gegeven als snelle oplossing. Maar die is er niet. Er zijn wel ‘medicijnen’ voor de korte termijn. Maar daarmee troef de signalen van je lichaam af. En daar ben je uiteindelijk niet mee geholpen.

Erkenning voor je lichaam en de signalen
Op het moment dat het lichaam zich gehoord voelt, krijg je weer energie. Als je niet luistert, dan blijft het signalen geven. Met de beste bedoelingen, met de beste zorg voor jou. Zodat jij optimaal kunt functioneren. Net zoals je moeder ook bleef zeggen dat je een jas aan moest als het koud was, totdat je het deed en je weer comfortabel warm was.